У Харкові може з'явитися інтерактивний музей меду, де можна буде не тільки дізнатися багато цікавих фактів про цей корисний продукт, але і побувати «в шкурі» комахи, який його збирає.

Пасічники області мріють відкрити в Харкові будинок бджіл-інтерактивний музей, присвячений бджільництву, пише"Вечірній Харків".

"Це був би перший в Європі павільйон, присвячений бджільництву. 3D-реальність дозволить захистити дітей від безпосереднього контакту з бджолами. Привести дітлахів на пасіку-проблема, а зводити їх в межах міста на екскурсію було б цікаво. Там можна розмістити і моделі вуликів, і самі вулики, відтворити запах вулика, зробити воскові кімнати. А також показати життя бджоли - як вона складає продукцію, як проводить прибирання в будиночку, як будує, як матка годує, як росте бджола... Словацькі колеги не проти надати нам знятий ними 3D-фільм, що дозволяє у віртуальній реальності побачити світ очима бджоли",- розповівши віце-президент Спілки пасічників України, голова ГО» Спілка пасічників Харківської області " Денис Солдатов.

бджоли

Пасічники думають над варіантом розміщення музею в Харківському зоопарку, але поки не можуть знайти фінансування для свого проекту.

А початок вже покладено - в Подвірках на Харківщині зібрана величезна колекція меду з усієї землі.

"Всі мої друзі, подорожуючи по світу, привозять зразки меду для музею. Представлений мед з різних кінців планети – з Нової Зеландії, Таїланду, Індонезії, Аргентини, Бразилії, Мексики, Перу, Нікарагуа, Японії, Китаю, Об'єднаних Арабських Еміратів, Єгипту, Саудівської Аравії, Кувейту, Туреччини, Ірану, Іраку, Індії, Непалу, Канади, США, Норвегії, Естонії, Латвії, Росії"– - перераховує Денис Солдатов.

І все ж найсмачніший мед, на думку Солдатова - український.

В УКРАЇНІ ДЕФІЦИТУ МЕДУ БУТИ НЕ МОЖЕ


- Денисе, який урожай меду в нинішньому році? Чи не загрожує нам дефіцит цього незамінного в зимові холоди продукту?

- У нас дефіциту меду бути не може, тому що Україна – країна молока і меду. Всі кажуть, що такою країною є Ізраїль, але я думаю, що вони помиляються, – це Україна. У нас настільки благодатна країна, що, незважаючи ні на що, бджоли все одно приносять мед і він є завжди – більше або менше.

У нинішньому році урожай дуже непоганий. Ми, можливо, недобрали першого, раннього меду, але в цілому його досить.

- Чи подорожчав мед порівняно з минулим роком?


- Справа в тому, що мед в нашій країні не є продуктом першої необхідності – це не хліб і не молоко. У зв'язку з тим, що покоління змінюється, культура споживання меду падає. Якщо наші батьки, бабусі і дідусі традиційно закуповували мед на зиму, то зараз його споживання більш молодим поколінням знижується. Дуже прикро, тому що це не просто смачні солодкі ласощі, а дуже корисний продукт. До того ж мед – найдоступніший з екологічно чистих натуральних продуктів. Замінивши медом цукор, можна істотно зміцнити здоров'я. Це природний імуномодулятор і всі розмови про алергію занадто перебільшені, тому що чистий натуральний мед може викликати алергію менш ніж у 1% населення.

Так що сьогодні пасічники відчувають деякі проблеми зі збутом меду, і у кого його багато, ті продають, як то кажуть, почому беруть. Не Пасічник формує ціну на ринку, а покупець. Так відбувається вже останні п'ять років, напевно. І цього року на внутрішньому ринку для споживача мед навіть дещо подешевшав.

Популярні новини зараз

Не купуйте овочі: українців попередили про небезпеку на ринках та супермаркетах

В Україні оновили правила для виїзду за кордон

"Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року

Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."

Показати ще

Закарпатські бджолярі завершують сезон збору унікального меду, скріншот з відео

ШУКАЙТЕ ПАСІЧНИКА

- На що б ви порадили звертати увагу при виборі меду?

- Перед покупкою потрібно уважно придивитися до меду і обов'язково спробувати. Ось той, що припав до смаку, і потрібно брати. Оптимальний варіант-купувати мед у пасічника, якому довіряєте.

Постарайтеся не заливати мед в трилітрові банки, тримати його краще в більш дрібній скляній тарі-півлітрових, максимум літрових банках в темному місці. Як правило, процес споживання меду тривалий, і коли на дні трилітрової банки залишається третина, повітря, яке потрапляє всередину, може зіпсувати смак меду, змінити його колір, оскільки даний продукт – гігроскопічний.

- А якщо немає перевіреного пасічника, чи можна купити хороший мед в супермаркеті?

- На жаль, те, що продається в супермаркетах, – це в основному смуток і печаль. У лютому нинішнього року проводився моніторинг меду в торгових мережах-більшість продукції виявилася фальсифікатом. Так, існують компанії, які випускають якісний мед, що пройшов всі аналізи. Але вони слабо представлені в торговельній мережі.

Так що найкраще шукати пасічників. Вони вам і додому товар привезуть.

ЧИ ІСНУЄ ОБЛІПИХОВИЙ МЕД

- Акацієвий, липовий, гречаний, ріпаковий... Як розібратися в сортах меду?

- Дуже просто. Ріпаковий мед-чисто-білого кольору, зовні схожий на смалець, в ньому практично відсутні кристали, має яскравий квітковий смак. Це найперший мед.

Після нього йде акацієвий-прозорий, світлий, з легким зеленуватим відливом, має приємний квітковий смак і запах меду. До слова, цукровий сироп і акацієвий мед в банку виглядають абсолютно однаково, тому продукт потрібно обов'язково пробувати. Акацієвий мед довго не кристалізується.

мед, фото Pxhere


Липовий мед виглядає майже так само, як акацієвий, але у нього більш насичений колір – більше зеленуватого відтінку. Має виражений свіжий присмак м'яти. Коду пробуєш чисто липовий мед, він трохи ментолом віддає. Цей мед кристалізується досить швидко і стає білим.

Мед з соняшнику - як правило, яскраво жовтий, майже Помаранчевий, а з різнотрав'я – Жовтий, може бути відтінку кави з молоком.

Найшвидше кристалізуються ріпаковий і соняшниковий. Наприклад, соняшниковий, викачаний тиждень тому на нашій пасіці, вже загус. Кристалізація меду-показник його натуральності і якості. Якщо мед не кристалізується, він або незрілий, або розігрітий. Тобто мед, який сідає швидко, - хороший мед.

Гречаний має насичений червоно-коричневий колір. У нього специфічний запах і смак.

- Кажуть, що справжній гречаний мед на смак трохи гіркуватий.

- Ні, гірчать каштановий і падевий. Падевий збирається в лісі. Там, де немає квітів, бджоли беруть падь – солодку клейку рідину на листках дерев. У підсумку виходить теж натуральний мед, але у нього інший хімічний склад. Для бджіл він не дуже хороший, тому що вони не можуть на ньому зимувати. У ньому дуже багато мікроелементів, і для бджіл він досить важкий. А ось для людини такий продукт за рахунок великої кількості цих самих мікроелементів і вітамінів дуже корисний і є унікальним лікарським засобом, набагато більш цінним, ніж інші сорти. Однак справжнього падевого меду на Харківщині ви не знайдете, бо він збирається в лісових районах – на Житомирщині, в Карпатах, там, де ялинки, сосни, дуби. У нас такого немає, у нас завжди присутній нектар.

- Я бачила на лотках біля метро мед з глоду, шавлії, обліпихи, кульбаб, малини... Це обман або дійсно такі сорти існують?

- Бджоли збирають мед з усього - і з пролісків, і з кульбаб, але нектару з кожної певної рослини дуже мало. Цей нектар вони, як правило, вживають самі – на розвиток, зазвичай на початку весни. Тобто такого меду не буває - його не вистачає навіть для самих бджіл.

Щоб отримати такий мед, необхідні або великі плантації певної культури і правильна технологія збору, або штучне висаджування медоносів і установка пасік на них. Однак у нас я такого не зустрічав. А якщо це не промислові площі посівів, то, швидше за все, просто добавки певного сорту в різнотрав'я.

У нас в колекції, наприклад, є і малиновий мед, і яблучний, що підтверджено лабораторними аналізами. Але малиновий привезений з Якутії, тамтешні мої друзі виїжджають на малину. У полярний день малина цвіте на великих площах-тисячах гектарів, і бджоли там дійсно збирають нектар. Однак у нас таких площ немає. Яблуневий мед - з Далекого Сходу, де рясно цвіте далекосхідна яблуня і бджоли на ній працюють. У нас такого теж немає. І погода в Україні, як правило, не дозволяє отримати хабарів (кількість нектару і пилку, що збирається бджолиною сім'єю за певний період часу. – Прима. ред), з якого можна скачати товарний яблуневий мед. У нас такий мед домішаний до іншого в складі квіткового меду або різнотрав'я.

Медовий Спас: Facebook

А ось чистий фацелієвий мед цілком можливий. Хлопці в Полтавській та Харківській областях посіяли великі площі фацелії, яка є сидератом – такі рослини сіють для поліпшення якості ґрунту, для сільгоспвиробника це природне добриво. І вона ж є хорошим медоносом. Фацелієвий мед дуже приємний, довго не кристалізується, красивого бурштинового кольору. Він дійсно може бути отриманий в чистому вигляді на плантаціях площею сто і більше гектарів.

УКРАЇНА - ЕКОЛОГІЧНИЙ ГОРОД ДЛЯ ВСЬОГО СВІТУ


- Смак меду залежить від місцевості, на якій розташована Пасіка?

- Два вулики стоятимуть поруч на одній пасіці - і мед у них буде різний. Кожна сім'я знаходить свій хабарів, і навіть якщо вулики знаходяться на одному полі, мед може відрізнятися.

До речі, мед за своїм хімічним складом дуже близький до плазми крові людини. Чистий стерильний мед можна вводити в вену, і людина не помре. Фармуніверситет розробив кристали сухого меду, щоб підтримувати в критичних ситуаціях фармацію і медицину.

- А що мається на увазі під поняттям чистий мед?


- Найголовніше, щоб в меді не було хімічних домішок і слідів антибіотика. Антибіотик може потрапити в мед через те, що зараз активно застосовують різні препарати для лікування домашніх тварин. Там, де вирощують птицю, рибу, худобу, використовуються корми з добавками антибіотиків. І при вживанні такого меду у людини знижується сприйнятливість до антибіотика даної групи, а тому падає ефективність препарату. Принаймні Європа саме так пояснює своє небажання брати мед з домішками антибіотиків.

Однак антибіотики в меді - це не розчинені в ньому таблетки, а лише незначні їх сліди, які можна визначити тільки в лабораторії. В принципі, вміст антибіотика в меді настільки малий, що на якість ніяк не впливає, але європейці перестраховуються.

- А у нас, на Харківщині, є екологічно чисті місця?

- Та вся Україна-екологічно чисте місце. Можете її парканом обнести і сказати, то це екологічний город для всього світу, тому що грошей для внесення такої кількості агрохімії, як застосовується в Європі або США, у нас навіть близько немає. У нас просто ідеальне середовище в порівнянні з іншими країнами.

Якщо ви коли-небудь подорожували на машині по Європі, напевно помітили, що жоден жучок об лобове скло не розбивається. А варто перетнути український кордон-і буквально все скло заліплене. А це і є показник екологічності країни.

Вулики, фото Telegram



- Зараз досить гостро стоїть питання Мору бджіл в Україні через те, що фермери запилюють поля хімікатами. Це якось позначається на якості, безпеки меду?

- Це позначається на кількості меду, тому що чим більше бджіл вимре, тим менше меду вони принесуть. Добриво ж в мед потрапити не може, оскільки якщо бджола загинула, вона мед вже не принесе. Хімікати не можуть потрапити в мед, тому що бджоли їх просто не доносять – гинуть.

ЄВРОПА ВІДДАЄ ПЕРЕВАГУ УКРАЇНСЬКОМУ МЕДУ З СОНЯШНИКУ


- Тоді наш мед повинен бути просто нарозхват за кордоном.

- Так і є. Якби наш мед був поганий, Україна не була б на третьому-четвертому місці по його експорту. Те, що ми відправляємо мед в таких кількостях, – це найсерйозніше підтвердження якості продукту.

- А в яких країнах люблять український мед?


- Наш мед споживається у всіх розвинених країнах Азії, Європи, Північної Америки. Основні споживачі-Європа і США.

- Який сорт меду там воліють?

- В основному йдуть соняшник і різнотрав'я. Такого меду у нас найбільше.

БДЖІЛЬНИЦТВО - ЦЕ ФІЛОСОФІЯ


- Держава підтримує пасічників?

- Останній раз державну дотацію на розвиток бджільництва в 2008 році давав Віктор Ющенко і в цьому році її відновили – обіцяють виплатити держпідтримку в розмірі 200 гривень на одну бджолину сім'ю для зареєстрованих пасічників. Сподіваємося отримати до кінця року.

Медовий Спас: джерело: Facebook



- Чи багато на Харківщині зареєстрованих пасік?


- За останні півроку, напевно, відсотків на 70 збільшилася їх кількість, тому що народ все-таки хоче отримати дотацію, і пасічники активно включилися в цей процес. У Харківській області зараз вже більше двох тисяч зареєстрованих пасік-абсолютно різних за обсягом, за кількістю бджолосімей. Але це відсотків десять від реальної кількості. В основному все ж реєструються ті, для кого бджільництво – не хобі, а професійна діяльність.

- Наскільки це прибутковий бізнес?

- Бджільництво - не бізнес. Це філософія. Бджоляр ніколи не кине бджіл, не надійде, як промисловець зі збанкрутілим заводом. Якщо він завів пасіку, неважливо, чи є прибуток, чи дають Бджоли мед, – він все одно буде з ними працювати. До останнього свого дня Пасічник не кине вулики. Я знаю дідусів, яким по 90 років, а вони все одно навколо вуликів ходять.

- А молодь-то долучається до вашої філософії або тільки дідусі і залишилися?


- Не можу сказати, що 25-річні господарюють, а хлопців від 30 і старше дуже багато. Я знаю багатьох людей, які кинули налагоджений бізнес, перейшли на бджільництво і займаються цією справою із задоволенням.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Пасічник з Хмельницького начепив на бджіл "білі халати", лікують не гірше медиків

Як повідомляє портал «Знай.иа» Тернопільський Пасічник поселив бджіл до церкви замість вулика - ікони, хрести, медок

Також «Знай.иа " писав, що Франківщину поєднають з Польщею медовим маршрутом: деталі солодкого ноу-хау в Карпатах