Напевно, у кожної сім'ї збереглися старі радянські знімки. Якщо подивитися на жінок з цих фото, то найчастіше виявиться, що вони виглядають старше своїх років.

Думаю, ви неодноразово помічали і на старих фото, і в старих фільмах те, що жінки в ті роки виглядали на 10-15 або навіть 20 років старше, ніж їх ровесниці в наші дні.

Так чому, в країні розвиненого соціалізму буквально в 35 років жінки були схожі на бабусь? Спробуємо розібратися.

Візьмемо, наприклад, радянських актрис Наталію Гундареву і Марину Неєлову. У кінострічці "Осінній марафон " вони виглядали красивіше середньостатистичної радянської жінки. Але, цьому є логічне пояснення. Актриси зобов'язані стежити за своєю зовнішністю. Тим більше, фізично вони ніколи не працювали, пише storyfox.

радянські жінки, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз

Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

Напевно вам цікаво? Який вік був у них на той момент. Відкриваємо пошуковик, і дивимося рік народження. Вік актрис в той момент становив 30 років. І тут проведемо один цікавий експеримент, і попросимо своїх знайомих сказати, скільки, на їхню думку, цим жінкам років. Після перегляду фотографій практично всі в один голос стверджували, що вони виглядають на років 35-38.

Багато сучасних 30-річні жінки в наші дні виглядають немов школярки, які ще вчора святкували випускний. Картина, коли у 27 річної дівчини просять на касі при покупці алкоголю показати свій паспорт, щоб підтвердити своє повноліття, в наш час цілком собі буденна справа.

радянські жінки, фото з вільних джерел

Тоді чому в СРСР спостерігалася тенденція швидкого старіння? Причин насправді дуже багато. Але, перш ніж ми перейдемо до більш детального їх розгляду, зазначу, що на радянську жінку в той час покладалося безліч функцій. Крім ролі матері, на неї покладалися ще маса обов'язків. Багато дівчат працювали на заводах, займалися важкою фізичною працею. Пропаганда формувала свій образ жінки. Вважалося, що вони подають поганий приклад. Пропагувався образ "жінки-робота", яка в тридцятиградусний мороз ремонтує трансформаторну будку. Зрозуміло, звучить це трохи перебільшено. Але більшість зі мною погодяться, що така тенденція все-таки простежувалася.

радянські жінки, фото з вільних джерел

Зрозуміло, така пропаганда приносила свої плоди. І багато дівчат просто соромилися яскравої зовнішності. Не доглядали за зубами, шкірою, волоссям. Було прийнято вважати, що для будівельників світлого комуністичного майбутнього хороша зовнішність атрибут не тільки непотрібний, але і навіть в деякому роді деструктивний. Всі повинні думати виключно про суспільство. І працювати тільки лише на його благо. Держава, яка першою в світі відправила людину в космос, не налагодила виробництво засобів для жіночої гігієни. Навіть елементарної зубної пасти не можна було купити. Більшість громадян користувалися зубним порошком дуже сумнівної якості.

У Радянському Союзі навіть жінки, які зуміли добре влаштується в житті, і не займатися важкою фізичною працею, не могли похвалитися доглянутістю. Адже трудиться їм доводилося в побуті. Прасування, прання, готування. Відвідування батьківських зборів. Зрозуміло, і в наш час жінки виконують таку роботу. Але, зараз є різна техніка, яка істотно полегшує долю жінок. Чоловіки рідко допомагали в той час по господарству. Добова зміна на заводі явно не сприяла цьому. І так жили більшість жінок країни, яка будувала комунізм.

радянські жінки, фото з вільних джерел

Сюди також можна включити неправильне харчування, яке часто позначалося на фігурі представниць прекрасної статі.

Шанувальники СРСР часто говорять про те, що в державі був високий рівень народжуваності. І що даний факт свідчить про високий рівень життя в країні. Але, багато адже знають, що висока народжуваність властива слаборозвиненим країнам. З низьким рівнем забезпечення контрацепцією. У таких країнах діти часто можуть бути незапланованими.

У наші дні жінки вигладять на років 10-15 молодше своїх радянських ровесниць. Адже зараз доглянута п'ятдесятирічна жінка може виглядати як дівчина. Це сильно контрастує з радянськими жінками, багато з яких вже в цьому віці нагадували бабусь.

радянські жінки, фото з вільних джерел

Згадуючи Радянський союз, багато хто акцентує увагу на Його могутності. Та дійсно, на міжнародній арені СРСР був найважливішою політичною фігурою. Але, в той же час держава, яка підкорила космос, не могла задовольнити базові потреби своїх громадян. За великим рахунком ті грандіозні досягнення в сфері атомної енергетики, науці, підкоренню космосу, для більшості громадян країни були малозначимі.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Джинси-варенки, блейзери і хімія: як виглядали дівчата в 90-их, яскраві кадри

Як повідомляє портал «Знай.иа» Городянам показали "совковий" Харків-як виглядали міськрада, аеропорт і площа Свободи

Також «Знай.иа " писав, що Якими були легендарні кафе радянського Запоріжжя-тут снідали наші бабусі