Вся Україна зі страхом чекає новорічного локдауну, адже ця справа практично вирішена. Медики впевнені, що це зменшить кількість хворих, а підприємці готуються до нових збитків.

Тренувальним локдауном був карантин вихідного дня для сфери торгівлі та громадського харчування. 25 листопада прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що уряд готує Новорічний локдаун, через всього кілька днів міністр МВС Арсен Аваков закликав ввести карантин на три-чотири тижні якомога швидше.

Поки влада визначається з карантином і його нюансами, харків'яни готуються, як можуть.

Під час весняного карантину Харківський метрополітен не працював. Також закрилися перукарні та непродовольчі магазини, спортзали і ринки, за винятком продуктових. Більшість офісних працівників сиділи вдома, заводчан в цехи возили спецавтобусами, а городяни з автомобілями кооперувалися, щоб підвозити в лікарні медпрацівників. У грудні, коли знову введуть карантин, метро, швидше за все, не зупинять, передає KHARKIV Today.

Харків, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Але що не викликає практично сумнівів, так це заборона на роботу кафе, ресторанів і театрів, які і так постраждали від всіляких карантинів найбільше.

"У п'ятницю ми проводили бізнес-форум, де були і ресторатори. Так от, за три тижні карантину вони втратили 50-70% прибутку. Перукарні та барбер-шопи недорахували 25%", - розповів президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

Локдаун вихідного дня закінчився 30 листопада, і ресторатори сподівалися поправити своє матеріальне становище новорічними корпоративами. Зараз карантин ще не ввели, але і власники кафе, і задіяні у сфері розваг підприємці вже зазнають збитків.

Наприклад, послуги Діда Мороза і Снігуроньки в цьому році продати практично не виходить, тому що їх "викликають", як правило, в дитсадки і школи. Зараз туди не можна заходити навіть батькам.

Новорічний Харків, скріншот з відео

В Асоціації приватних роботодавців схиляються до думки, що якщо вже й вводити локдаун, то на початку грудня, щоб з 20-х чисел бізнес міг повернутися до повноцінної роботи і заробити на передсвяткових продажах і заходах, а харків'яни – зустріти Новий Рік.

У Кабміні пообіцяли попередити як мінімум за 7 днів до початку карантину. Також в уряді думають над компенсаціями підприємцям за вимушений простій. Але карантин вихідного дня залишився неоплаченим.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Головні новини за 30 Листопада: МОЗ радить українцям танцювати, поки країна переходить на локдаун

Як повідомляє портал «Знай.иа» Якщо завтра настане повний локдаун: інструкція з підготовки для батьків

Також «Знай.иа " писав, що Ніякого транспорту і новий проект карантину: "слуга народу" Дубинський уточнив деталі новорічного локдауну