Український інститут національної пам’яті збирається звернутись до Генеральної прокуратури для перевірки обставин поверення одному з проспектів Харкова імені радянського маршала Жукова, повідомляє прес-служба УІНП.

Источник: mediaport.ua

В інституті перейменування проспекту, який нині носить ім’я Петра Григоренка, вважають порушенням законодавства України, яке прямо забороняє використовувати для топонімів імена керівників КПРС та членів органів влади радянських часів.

“Згідно з частиною другою статті 436-1 Кримінального кодексу України дії щодо поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинені особою, яка є представником влади, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої. Ми будемо звертатися до Генеральної прокуратури, щоб вона провела перевірку вказаних обставин та порушила кримінального провадження за ст. 436-1 Кримінального кодексу, та будемо ініціювати позов до адміністративного суду щодо скасування ухваленого рішення міськради” - пояснив юрист УІНП Сергій Рябенко.

Нагадаємо, що сьогодні Харківська міськрада ухвалила рішення про повернення проспекту Петра Григоренка його старої назви — проспект маршала Жукова. Рішення ще має підписати мер Харкова Генадій Кернес.

Раніше портал “Знай.ua” повідомляв про те, що Кернес також анонсував відновлення знесеного активістами пам’ятника Жукову найближчим часом.

Популярні новини зараз

А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів

Показати ще

Також портал «Знай.ua» інформував про те, що у вівторок біля пам’ятника Жукову сталась сутичка, під час якої облили зеленкою екс-депутата міськради Андрія Лесика.