У Харкові під час карантину найбільш затребувані продукти на місцевих прилавках істотно виросли в ціні. Припустимо, набір продуктів з картоплі, макаронів, гречки і яєць, який зараз коштує близько 90 гривень, ще кілька тижнів тому обійшовся б на 30 гривень дешевше.
"Гречка з 22 гривень за кіло підскочила в ціні до 36 гривень. Пару гривень додав в ціні рис, пшонка – 16-18 гривень. Кілограм найдоступнішою крупи, яку я завжди коту купувала, а тепер вже і сама на неї перейшла – пшенична, – тепер коштує 14 гривень замість восьми!" – констатує харків'янка Поліна.
Подорожчав і борщовий набір.
"Лук вже 22 гривні за кілограм, картопля – по 15, капуста вдвічі подорожчала.Але ці овочі навесні завжди дорожчають. Зате дешевшають тепличні огірочки, помідори, редиска, капуста молода. І це радує. Правда, борщу з них не звариш,"- показує свої покупки домогосподарка Вікторія.
А ось ті продукти, які люди зазвичай вживають при простудах і в якості профілактики, взагалі стали "на вагу золота".
"Часник – 180 гривень за кілограм, лимон – 120 гривень, імбир — 599 гривень.Це розуму незбагненно, як гендлярі наживаються на біді. Замість того, щоб згуртуватися, допомогти людям пережити цю біду, стримати ціни на продукти, вони їх підняли до непристойності. Воно ж все у них згниє!"- не може повірити своїм очам харків'янка Олена.
Харків'ян настільки обурені цим, що вони запустили в соцмережах флешмоб: «Не купувати за такою ціною».
За словами економістів, під час паніки з'являється привід добре заробити, тому торгові мережі, постачальники і виробники не можуть упустити такої можливості.
"Під час карантину люди змітають з полиць все, чим можна запастися — звідси і зростання цін. Немає паніки – немає і зростання цін. Найбільш активно зростали ціни на ті продукти, які найбільше купувалися – на крупи, борошно, цукор, сіль, макарони… Все скупили, а нову партію завезли вже за вищими цінами. Це звичайна ситуація: є попит – підвищується ціна," поділився думкою з "Вечірнім Харковом" президент ГО «Український аналітичний центр», економічний експерт Олександр Охріменко.
Харків'яни вже звикли, що перед Великоднем продукти зазвичай дорожчають, тому з жахом чекають чергового підвищення цін. Прогнози експертів обнадіюють.
Коли скасують графіки відключення світла: хто та як формував черги
Терміново біжіть до супермаркету, поки не почалися тривалі відключення світла: що потрібно купити кожному українцеві
Пенсіонери ВПО можуть отримати солідну надбавку: що для цього потрібно
Штрафи за дрова: українцям підказали, як уникнути покарання за деревину на своєму подвір'ї
"Ціни не тільки не виростуть – вони впадуть. Все, що могло подорожчати, вже подорожчало. Далі ціни піднімати вже нікуди," вважає Олександр Охріменко.
До того ж не будемо забувати, що в цьому році українці будуть святкувати Великдень скромно, в домашньому режимі, так що ажіотажу на продовольство не буде.
"Народ вже навіть після Великодня нічого купувати не буде – яєць і м'яса понабирали з таким запасом, що вистачить і на свято, і на свята. До того ж у багатьох вже немає і можливості купувати – гроші закінчилися," — говорить Олександр Охріменко.
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше
Нагадаємо, раніше Великодній кошик стане не по кишені українцям — скільки треба викласти за паски, яйця та м'ясо
Як повідомляє портал «Знай.ua» Пасха в Харкові-2020 - у скільки обійдуться господиням карантинні паски, рецепти та ціни
Також «Знай.ua» писав, що Великодній кошик-2020 - скільки львів'янам доведеться викласти за паски, яйця та ковбасу, щоб накрити гідний стіл до свята