Єдиному курсанту, який вижив в авіакатастрофі під Чугуєвом, дозволили вийти на вулицю з палати. У 20-річного В'ячеслава Золочівського струс мозку, забої та опіки.

Курсанту важко згадувати той день, але дещо про останній політ Ан - 26 він розповів у сюжеті ТСН.

З Іриною, матір'ю В'ячеслава Золочівського, ТСН поїхала у військовий госпіталь до сина жінки.

"Слава підняв голову. Він був весь в крові і говорив "Мама". Я ночі не сплю. Просто не можу відійти від тієї ночі"— згадує мама курсанта.

За словами жінки, в п'ятницю Слава їй подзвонив і попередив, що з шостої до дев'ятої вечора буде в небі. Вже близько 21:00, майже відразу після трагедії, Ірина побачила в соцмережах відео літака.

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Показати ще

"Я шукала очима сина. Це був якийсь страшний сон. Скільки хлопців не повернулися..."— каже мама курсанта Ірина Золочівська.

Четвертий день В'ячеслав перебуває в Харківському військовому госпіталі. Він здійснив першу прогулянку після аварії. Юнакові ще важко пересуватись. Мама хоче хлопця підтримати, проте він справжній майбутній офіцер не показує, що потребує допомоги. Перебинтована голова: у хлопця струс мозку, множинні забої, на обличчі немає живого місця, незначні опіки по тілу. Він єдиний зумів вибратися з літака і вижити. "У сорочці, кажуть, народився"— зазначає він.

Він навчається на третьому курсі. Для курсанта університету Повітряних сил розпочався бажаний період у навчанні - практика. Це були його перші польоти. За плечима лише 5 годин в небі, налітати повинні були ще три. Як розповів В'ячеслав, на борту Ан-26 опановували навігацією, запуском двигунів, радіопереговорами. У салоні - десять робочих місць з навчальними приладами, 20 курсантів в салоні і ще сім членів екіпажу. Слава сидів майже поруч з кабіною пілота. За його словами, політ тривав нормально, нічого незвичайного. І раптом він прийшов до тями всередині палаючого літака.

"Я, мабуть, вдарився головою"— намагається згадати події, тієї страшної ночі.

Хлопець не міг зрозуміти, що відбувається. Для нього все здавалося нереальним епізодом з комп'ютерної гри. Курсанта привалило фюзеляжем, можливо, це вберегло його сильних опіків. Він зміг виповзти зсередини. Тим, що бачив і пережив в той момент, поки не готовий ділитися.

Єдине згадує, коли вибрався, то намагався врятувати друга - Віталія Вільхового. Тіло курсанта охопило полум'я.

"Намагався гасити. Потім підбігли інші, його загасили - і все"— - розповідає хлопець.

У цій катастрофі хлопець втратив всю групу, 12 одногрупників, в живих залишився тільки він. Слава з дитинства марив небом. Хотів стати пілотом, як тато. Диспцилина і навчання. Мама зберегла навіть відео, де він ще маленький в дитячому садку, а вже майбутній пілот. Однак ця трагедія перевернула все з ніг на голову. Тепер хлопець вирішує, чи продовжить взагалі навчання: "Я не знаю. Може так, а може — ні. Все повинно зажити, по-перше".

Він поки не поспішає аналізувати, чому вижив. Йому потрібен час. Ірина ж в календар внесла ще одну дату: "У нас ще один день народження, 25 вересня"— каже жінка.

За словами медиків, В'ячеслава скоро випишуть, але його чекають місяці реабілітації.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Наймолодшого із загиблих на Хмельниччині курсантів поховають після ДНК-експертизи

Як повідомляє портал " Знай. ІА » У катастрофі під Харковом загинув курсант з Мелітополя, місто в сльозах: "веселий хлопець з добрими очима"

Також " Знай.ІА " писав, що Рідні загиблого в авіакатастрофі під Харковом військового зворушили українців спогадами: "Олежка підкорив небо і залишився там"