Частенько трапляються випадки, коли українці знаходять чиюсь втрачену річ. Це може бути що завгодно - від смартфона і до гаманця. Також часто у людей з'являється спокуса залишити знахідку собі. Проте в Міністерстві юстиції України вирішили розповісти, як необхідно діяти в таких випадках згідно із законодавством.

Про це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби Мін'юсту в мережі Facebook.

Українці, фото: Unian

"Згідно з українським законодавством якщо ви знайшли втрачену річ - ви зобов'язані негайно повідомити про це особу, яка її втратила, або власника речі і повернути знайдену річ цій особі.

Якщо ви знайшли втрачену річ в приміщенні або транспортному засобі - то зобов'язані передати її особі, яка представляє власника цього приміщення або транспортного засобу, а вона в свою чергу набуває права і обов'язки особи, яка знайшла втрачену річ.

Популярні новини зараз

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Якщо місце перебування особи, яка має право вимагати повернення загубленої речі, невідомі, то ви зобов'язані заявити про знахідку територіальному органу поліції або органу місцевого самоврядування.

Коли людина може стати власником втраченої речі?

Якщо ви знайшли чиюсь втрачену річ, то можете набувати право власності на неї після закінчення 6 місяців з моменту заяви про знахідку територіальному органу поліції або органу місцевого самоврядування за умови, що:

- не встановлений власник або інша особа, яка має право вимагати повернення втраченої речі;

- власник або інша особа, яка має право вимагати повернення втраченої речі, не заявили про своє право на річ тому, хто її знайшов, територіальному органу поліції або органу місцевого самоврядування.", - повідомляють в Мін'юсті.

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, карантинні субсидії на осінь 2021: у Мінсоцполітики пояснили, хто і в яких випадках отримає важливу допомогу.

Як повідомляв Знай.uа, українки зможуть вийти на пенсію о 45: кому світять виплати на 15 років раніше.

Знай.uа писав, у Мінсоцполітики розповіли, як підвищити пенсії на 25 відсотків: "600 тисяч людей втрачає можливість...".