У Харкові, на вулиці Полтавський шлях, 22, відкрили Сквер Мислителів – символ дружби України, Казахстану та Азербайджану.

У центрі скверу скульптура духовних лідерів трьох народів: це український філософ Григорій Сковорода, казахський мислитель Абай Кунанбаєв та азербайджанський просвітник Мірза Фаталі Ахундов.

Пам’ятник виконаний у формі дерева та розміщений на фонтані. Крім того, він обертається навколо своєї осі завдяки унікальному поворотному механізму.

Новаторство інсталяції оцінили представники Книги рекордів України. Під час церемонії відкриття скверу головному та єдиному меценату, почесному консулу Казахстану в Харкові та президенту Харківського дипломатичного клубу Еміну Наджафлі вручили свідоцтво про національний рекорд в категорії «Мистецтво, вперше».

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Показати ще

Автор задуму каже: хотів зробити Харкову подарунок, що покращить комфорт у місті та розвиватиме дружні зв’язки між близькими для нього країнами. Меценат народився в Азербайджані, тривалий час живе в Україні та є Почесним консулом Казахстану в Харкові.

«Ця подія є символічною. Наступного року українці святкуватимуть 300-річчя від дня народження видатного філософа та просвітителя України Григорія Сковороди, азербайджанці – 210-річчя з дня народження Мірзи Фаталі Ахундова. А минулого року весь казахський народ відзначав 175-річчя з дня народження Абая Кунанбаєва», - розповів Емін Наджафлі.

З його ініціативи з нуля відбудували і сам сквер, де розташована інсталяція. Тепер тут є зручні місця для відпочинку, безкоштовний Wi-Fi, технологічні лавки, від яких можна заряджати гаджети. Якщо навести смартфон на спеціальний QR-код, один із трьох мислителів влаштує для вас екскурсію.

Таке рішення стало цікавим освітнім кейсом, зазначає народна депутатка, голова парламентського підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина.

«Сучасна освіта – це не лише сидіння за партою, а й використання новітніх технологій та гаджетів. Коли ти отримуєш знання, в буквальному сенсі, на ходу», - каже Гришина.

Пам’ятник виконаний із бронзи та сягає шести метрів у висоту. Його створив відомий у Харкові скульптор, народний художник України Сейфаддін Гурбанов.

У день відкриття Скверу Мислителів тут влаштували запальний концерт із виступом гурту Prime Orchestra і співака Сергія Бабкіна. Дотримання карантинних заходів контролювалися, а кожен охочий міг отримати щеплення в пункті вакцинації, що розгорнули в стінах почесного консульства.

Гості знайомилися з культурами трьох країн через національну кухню: навколо скверу облаштували безкоштовний фудкорт із традиційними стравами. Усього пригостили 3 тисячі відвідувачів. А одну з найпопулярніших страв дня – східний шашлик – готував особисто батько почесного консула Еміна Наджафлі.

На офіційну церемонію завітали перший заступник міністра культури та інформаційної політики України, представники Кабінету Міністрів, народні депутати, посли Азербайджану, Казахстану та В'єтнаму, представники Харківської міської та обласної влади, більше 10-ти ректорів університетів, очільники Полтавської та Сумської ОДА, голова Полтавської обласної ради, представники Харківського дипломатичного клубу та інтелігенція міста. Після офіційної церемонії вони долучилися до висадки дерев у сквері.