У Барвінківському районі Харківщини волонтери знайшли останки 108 солдатів Другої світової війни. Розкопки тривали 5 днів, за цей час було знайдено: знаряддя, медальйони та амуніцію.

Про це повідомляє "Суспільне".

Під час Другої світової війни на місці Барвінківського котла загинули та пропали безвісти понад 200 тисяч радянських солдатів.

"Коли ми почали працювати, було розрите поховання, в якому були останки 18 бійців радянської армії, які влітку 42-го року намагалися вирватися з відомого Барвінківського котла", — розповідає один з учасників експедиції Євген Куковєров.

Волонтери займаються пошуками чотири роки поспіль. За цей час у котлі були знайденіостанки близько 350 бійців. За п’ять днів цьогорічної експедиції знайшли та підняли останки 108 радянських солдатів, розповів начальник штабу експедиції Сергій Білокінь.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

Якщо особу солдата не встановили, то його останки перепоховають у братських могилах, а особисті речі віддадуть до музеїв.

"Армійське знаряддя та амуніція: казанки, каски, протигази. В кишенях знаходимо то плоскогубці, то якісь викрутки. Засоби особистої гігієни, медичні предмети, ампули", — розповідає Білокінь.

Про нові знахідки повідомляють фермери, говорить сільський голова Василь Лірник:

"Місцеві наші фермери хто чим може допомагають, сільська рада так само. Одного тільки горючого скільки треба. Це не тільки на цьому полі. То на тому полі, то на тому. Минулого року на дорозі, якою постійно, дорога є — п'ять чи шість солдатів знайшли. Ніхто не знав — знайшли, розкопали. Саме через фермерів, тому що кістки назовні".

Волонтери опрацьовують ділянку з кілометр чотири роки. Робот тут не на один рік, скоріш за все не на одне десятилітя.

На заваді волонтерам часто стають мародери, які полюють на зброю та нагороди. Без металевих залишків поховання не можна виявити металошукачем.

"Під час пошукових експедицій ми використовуємо прилад, який виявляє кольорові та чорні метали під землею. Ставиться прапорець для позначення локації, де потрібно копати. Лопатки, пензлики. Це для вказівки напрямку, у якому лежить боєць, як він рухався", — розповів волонтер.

Найцінніша знахідка — солдатський медальйон з інформацією про бійця, каже Кліменчук: "Якщо при ньому знаходять так званий "Смертник" — медальйон, дай Боже, щоб з’ясувалося ім’я, прізвище, родичі знайшлися — тоді всі ці особисті речі передаються родичам".

Зі 108 бійців, яких знайшли під час експедиції, медальйони знайшли лише у 16. Разом з іншими особистими речами їх доправлять у Київ на експертизу, розповідає Сергій Білокінь.

"Кожний особистий розпізнавальний знак запакований в окремий пакет — з землею та фольгою, для того, щоб у ньому зберігалася волога. Якщо прочитається ім’я, щоб ми могли точно знати, що ці останки належать встановленому бійцю", — розповідає Білокінь.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Палац біблійних царів знайшли під Єрусалимом — розкішний маєток з шикарним краєвидом

Як повідомляє портал «Знай.uа» Українські школярі-археологи відкопали амулет двохтисячолітньої давнини - злі духи десь поруч

Також «Знай.uа» писав, що Археологи натрапили на середньовічний шедевр у простій глибинці