На Харківщині грибний сезон-не за горами. Коли краще відправлятися за грибами, де водяться маслюки, чому потрібно бути напоготові з лисичками і чи варто захоплюватися свинушками.
Про це " вечірньому Харкову» розповівши кандидат біологічних наук, старший викладач ХНУ ім. В. Н. Каразіна Олег Прилуцький.
КОЛИ ВИРУШАТИ ЗА ГРИБАМИ?
- Олеже, чи позначаються зміни клімату на традиційних термінах осіннього грибного сезону? І коли вже можна вирушати за грибами?
- Зміни дійсно відбуваються. І вони настільки грандіозні, що грибний сезон в нашій природній зоні став явищем практично непередбачуваним. Єдине, що я можу сказати практично гарантовано: в січні білих грибів не буде. Все інше прогнозувати складно.
Я, наприклад, спостерігав ситуації, коли влітку не було дощів по два місяці — і грибів, відповідно, теж. Були моменти, коли рясні літні дощі провокували появу величезної кількості грибів. Траплялося, що грибний сезон стартував з початку вересня і плавно перетікав в Жовтень і листопад. Я пам'ятаю роки, коли серпень, вересень і навіть жовтень були настільки сухими, що грибів не було зовсім.
- Без дощів гриби не ростуть?
- Грибам необхідно якийсь час, щоб напрацювати речовини, необхідні для формування плодових тіл, які ми, власне, і називаємо грибами. Для цього потрібно, щоб було досить тепло і волого. Як тільки дощі добре промочать грунт, днів через сім-десять або тижні через два можна очікувати появи плодових тіл грибів.
Повністю замінить ТЦК: які зміни чекають мобілізацію
Подачу газу тимчасово припинять: газовики попереджають українців про ремонтні роботи до кінця листопада
Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень
Українців попередили про три місяці без пенсії: у кого будуть проблеми з ПФУ
Якщо дощі йтимуть більш-менш регулярно з інтервалом в кілька днів, шанси збільшаться. А якщо випаде один дощ – а потім знову настане посуха, волога не встигне досягти глибоких шарів грунту, - шанси будуть падати. Ідеальна ситуація для росту грибів – регулярні, нехай навіть не дуже сильні дощі і висока вологість повітря.
- А ось грибники кажуть, що білий гриб, наприклад, можна зустріти в лісі, навіть коли досить сухо.
- Різні гриби потребують різної кількості води. Наприклад, білим грибам - найбільш популярним і бажаним для наших грибників – необхідно досить тривалий час для розвитку. Однак у них є обхідний шлях по добуванню води. Вони здатні отримувати вологу від дерев, з якими вступають в симбіоз. Саме тому білі гриби можна знайти в лісі навіть в сухий період. У них є, так би мовити,» запасний аеродром", який вони можуть використовувати в посушливу погоду. Але якщо дощів немає протягом трьох-чотирьох тижнів, то навіть цього «запасного аеродрому» недостатньо.
ОСТЕРІГАЙТЕСЯ "ЗАКАМУФЛЬОВАНИХ ЛИХОДІЇВ"
- Чи відрізняються гриби, які можна збирати в наших лісах навесні, від тих, що ростуть восени?
- Безумовно, відрізняються і дуже сильно. Практично це абсолютно різні види. Однак є кілька видів, які здатні плодоносити протягом усього сезону – при наявності сприятливих умов, природно. Правда, таких дуже мало.
Щодо грибів, які багато хто любить збирати навесні, я налаштований скептично. Сморчки, рядки – це взагалі отруйні гриби. Ця отрута накопичується в організмі. І коли я бачу в Інтернеті на форумі грибників заклики збирати сморчки, «тому що і я збирав – не отруївся, і бабуся моя збирала – до 90 років дожила», то просто жахаюся. Це отруйні гриби, отрута яких діє не відразу – з часом. І коли людині діагностують цироз печінки, він буде вважати, що це від забрудненості повітря, від важкого життя, від чогось ще, але ніяк не зв'яже свою недугу зі зморшками.
Навесні дуже мало грибів, які мають досить хороші плодові тіла і є їстівними в прямому сенсі слова. Тому я завжди рекомендую чекати літнього та осіннього сезонів, коли з'являються безпечні гриби.
- А восени можна зустріти такі гриби, які народ із задоволенням збирає, а насправді вони становлять небезпеку?
– Можна. Наприклад, дуже популярні серед грибників свинушки. Токсини цих грибів теж відкладаються у внутрішніх органах-печінці, нирках, а при регулярному вживанні нерідко призводять до отруєння.
- Які ще гриби модно віднести до таких "закамуфльованих лиходіїв"?
- Є гриби-двійники. Наприклад, помилкові лисички. Вони теж помаранчеві, мають воронкоподібну капелюшок, як справжні лисички, але при цьому є отруйними.
Або мухомор, наприклад. Червоний мухомор добре відомий всім як галюциногенний гриб. А є ще два види мухоморів, широко поширених в наших краях-сіро-рожевий і пантерний. Сіро-рожевий дуже схожий на червоний мухомор, тільки трохи відрізняється відтінком. І він їстівний. Однак я ні в якому разі не рекомендую ризикувати, збираючи мухомори, хоча серед них є і їстівні. А ось Мухомор пантерний, що має незначні відмінності у відтінку, - смертельно отруйний. Таким чином, з цих трьох грибів, які відрізняються тільки відтінками, один-галюциногенний, другий-їстівний, а третій – смертельно отруйний.
На щастя, більшість отруйних грибів виглядає так, що грибникам навіть в голову не прийде їх збирати.
На Харківщині, згідно поки ще незавершеним дослідженням, є близько 400 видів грибів, і тільки щодо 20 з них є надійна інформація про їстівність або отруйність. Ніхто не займався їх дослідженням ні органолептично, ні лабораторно.
У РОДИНІ НЕ БЕЗ ВИРОДКА
- Які гриби можна збирати в нашому регіоні саме восени?
- Наприклад, опеньки-виключно осінні гриби, абсолютно їстівні. Чомусь не дуже популярні в наших краях, але теж прекрасні їстівні гриби — так звані парасольки. Це високі-сантиметрів до 30-гриби, субтильні, але найчастіше ростуть так, що в одному місці їх можна назбирати досить багато. Зрештою, білі гриби і його родичі. Те, що ми називаємо білими грибами, – це цілий комплекс видів.
- А підосичники, підберезники?
- Безумовно, відмінні осінні гриби. Всі вони-родичі білих грибів і всі їстівні.
Справедливості заради скажу, що навіть серед родичів білих грибів є неїстівні і отруйні види. Вони не смертельно отруйні-з'ївши такий гриб, людина не помре, але розлад шлунково-кишкового тракту може отримати. Правда, шанси знайти їх невеликі. До того ж вони мають специфічне забарвлення внутрішньої сторони капелюшка – яскраво-червону і жовту, що насторожує навіть недосвідчених грибників.
- Пам'ятаю, бабуся солила грузді в діжці. Є вони зараз в наших лісах?
– Бувши. Грузді, молочники-це гриби, які в більшості своїй їстівні, але всередині у них молочний сік, який, як правило, дуже неприємний на смак. Саме тому технологія їх приготування передбачає вимочування, висолювання і так далі, тобто тривалу обробку для виходу молочного соку.
- А що ви можете сказати про сироїжки? Велика кількість грибників їх взагалі за гриби не вважають.
- Я б не назвав їх їстівними. Серед сироїжок є слабоядовітие види, які можуть спровокувати розлад шлунка. Є серед них і нейтральні види, які є не найкориснішими і не найбільш їстівними. Вживати їх, в принципі, можна – не помрете. Але якщо є вибір між сироїжкою і опеньком, виберіть останній.
НАВІТЬ ЇСТІВНІ ГРИБИ МОЖУТЬ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНІ
- Грибні місця не розкриєте?
- У кожного виду грибів є свій спектр оптимальних умов, в яких йому комфортно жити. Наприклад, ті ж гриби-парасольки ростуть в листяних лісах - з кленами, липами, дубами.
А ось маслюки, наприклад, створює корисну зв'язок з сосною. Взаємовигідна зв'язок гриба з коренем дерева, через яку вони обмінюються речовинами, називається мікориза. Гриб від дерева отримує воду і органічні речовини в сухий сезон, а дерево, в свою чергу, деякі неорганічні речовини, які рослини не вміють «добувати», наприклад, сполуки фосфору. А тому маслюки потрібно шукати в соснових лісах. Причому вони в основному люблять створювати мікоризу з молодими деревами.
- А як правильно збирати гриби? Чи обов'язково їх зрізати ножичком або, навпаки, потрібно акуратно викручувати?
- Чесно кажучи, однозначної відповіді на це питання немає. Швидше за все, абсолютно все одно, як ви зірвете гриб.
Плодові тіла грибів існує в природі тільки для того, щоб їх їли. У багатьох грибів тіла спеціально такі м'ясисті і красиві, щоб залучити їдців-тварин – як великих (таких, як козуля), так і дрібних (равликів або комах). З'ївши гриб, тварина проковтує його суперечки і, перенісши їх в інше місце, залишає разом з фекаліями. Таким чином, гриби, очевидно, біологічно пристосовані для серйозної травматизації плодових тіл в процесі поїдання їх тваринами, які, ясна річ, зрізати їх акуратно ножичком НЕ будуть.
До речі, у грибів теж є паразити, і відкритий зріз (якщо гриб зрізати) може стати джерелом інфекції. Гриби теж хворіють - так само, як люди, тварини, рослини. При цьому у грибів є імунітет. Не зовсім такий, як у нас з вами, але теж певні інструменти боротьби з паразитами. Виходячи з цього, для мінімізації можливих захворювань у грибів, можливо, не варто залишати відкриті рани на міцелії.
- За яких умов навіть їстівні гриби можуть становити небезпеку?
– Гриби є фильтраторами. Грубо кажучи, вони розкладають органічні речовини до неорганічних і відбирають частину собі. Тобто вони пропускають через себе велику кількість різних речовин. І якщо ви, наприклад, назбирали грибів десь біля траси, з великою ймовірністю вони будуть містити частинки важких металів. Багато цікавих досліджень на цю тему проводилося в Чорнобильській зоні - зокрема, як гриби поглинають і абсорбують радіонукліди. Очевидно, що їстівні гриби можуть стати небезпечними в першу чергу в тому випадку, якщо ростуть поруч з джерелом забруднення і накопичують отруйні речовини.
І другий нюанс. Гриби-важка для людини їжа, перетравлюється вона не дуже ідеально. Відповідно, люди з проблемами шлунково-кишкового тракту можуть отримати неприємну реакцію з боку організму – гастрит, панкреатит і т. д.
Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше
Нагадаємо, раніше Закарпатці відкрили сезон "полювання" за грибами
Як повідомляє портал «Знай.иа» Грибний сезон таїть небезпеки: які дари лісу краще не класти в кошик
Також «Знай.иа " писав, що Грибний сезон: лісник поділився секретами, як запастися багатим урожаєм