Ніжинські огірки, відомі на всю Україну, зникають. Про це повідомив журналіст Костянтин Грубич у сюжеті- розслідуванні для "ТСН Тиждень".

«… про порятунок бренду знаменитих огірків "Ніжинський місцевий". Ніколи про це не задумувався, але вже 35 років, як знаменитий сорт майже загинув, і лише звитяга купки науковців-ентузіастів порятувала для України справжній ніжинський огірок. А у банках під цією назвою нам продавали теж огірки, вирощені на ніжинських землях, тільки сорти імпортні. Вони більш витривалі і урожайні, але не свої, не рідні», - розповідає автор розслідування.

Скрін, відео YouTube ніжинські огірки

Історики підтверджують, що ніжинські огірки – це бренд, це візитівка краю.

«В радянські часи навіть існувала так звана ніжинська огіркова зона, де забороняли саджати інші сорти», - говорить краєзнавець з Ніжина.

Популярні новини зараз

Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Скрін, відео YouTube ніжинські огірки

Скрін, відео YouTube ніжинські огірки

Люди на базарі розповіли Грубичу, що ніжинські огірки «не родять» на їхніх городах, а родять лише голландські сорти. Лише в кількох людей йому вдалося знайти огірки, як вони стверджували, ніжинського сорту.

«Огірка, що був раніше, вже немає. Перевелися», - скаржаться старожили.

«Давайте розкажу, чому зникає Ніжинський огірок. Це пов'язано з закупівельною діяльністю саме Ніжинського консервного заводу, як не дивно. Гурки для них вирощує вся округа, навіть в сусідньому Борзнянському районі. Спочатку селянам зі знижкою продають насіння (те саме 'голландське'). Бо ніжинським технологам з цим сортом працювати зручніше, ніж з класичним ніжинським огірком. В липні іде здача вирощеної продукції. Приймають огірки строго визначеного розміру і форми (мімікрія під ніжинський сорт). Така система задіяна досить давно. Точно не скажу, може років 15. Тому зовсім не дивно, що пам'ятник ніжинському гурку є, а місця на грядках і в теплицях нема», - говорять місцеві мешканці в коментарях до відео.

Нагадаємо, огірочки на салат і заготовити на зиму: як правильно поливати овоч, щоб урожай здивував всіх. Правила успішного вирощування огірків.

Як повідомляв портал " Знай.ua", цибуля в суп і під сальце: як врятувати урожай від гнилі за допомогою сірників. Як за допомогою сірників уберегти цибулю від хвороб і гнилі.

Також " Знай.ua " писав, черви будуть тікати з малини як ошпарені: диво-засіб для порятунку ягід. Засіб для порятунку врожаю малини від шкідників.